hvis alle gjør noe, kan vi få til mer enn vi tror

Jeg ser på første episode av Planet Plast på NRK nett-tv, og lærer at det havner femti tonn plast i havet, hvert minutt, døgnet rundt, på planeten vår. Som angivelig skal tilsvare et tårn av bruskasser, dobbelt så høyt som Galdhøpiggen. Videre blir jeg informert om at forskere tror det dør så mye som én million sjøfugler av plast hvert år, i tillegg til hundre tusen sjøpattedyr, herunder seler, delfiner og hvaler. Det er sinnssykt mye. Faktisk mye mer enn hva jeg forestilte meg, og alt får meg bare til å tenke tilbake på videoen av skilpadden som hadde et sugerør sittende fast i nesen sin, som gikk viralt på Facebook for en tid tilbake. Huff! Jeg får oppriktig vondt langt inne i hjertet mitt. 

Verre er det at folk flest stiller seg likegyldige til problemet, og kommer med unnskyldinger, og bortforklarer det hele med å si at «det ikke er noe poeng i å forsøke og gjøre noe med det, fordi det ikke vil gjøre en forskjell uansett.» Hvis alle tenker slik, vil det selvfølgelig ikke gjøre en forskjell, men hvis alle gjør noe, kan man få til veldig mye. Det tenkte i hvert fall den indiske advokaten Afroz Shah, som i 2015 tok initiativet til det som blir omtalt som «den største opprydningen i historien.» Opprydningen av Versova-stranden i Mumbai, en strand som har vært forsøplet i 20 år. Ryddeaksjonen som startet med bare én plukker, endte i tusener, og etter to år var stranden ryddet. 

Kunne ikke alle vært litt mer som han, tenker jeg. Da ville nok planeten vår sett veldig mye renere ut. Men før jeg får meg selv til å framstå en veldig grønn miljøaktivist, må jeg innrømme at også har syndet. Jeg har heller aldri vist særlig stor interesse for å redde planeten vår, eller bruke mindre plast for den saks skyld. Jeg har vært like apatisk som dere. Men etter å ha lært utrolig mye om plast og skadeomfanget det har på planeten vår, i løpet av de siste ukene, tenker jeg at det er på tide at jeg begynner å bry meg mer enn hva jeg har gjort hittil. Begynne å være mer oppmerksom på merkelapper når jeg handler klær, kjøpe meg noen flere handlenett og prøve å kutte ut plastposene, være nøyere med kildesorteringen, delta på ryddeaksjoner og dugnader i nærområdet mitt, samt minne familie, venner og bekjente på å gjøre akkurat like mye. Det høres kanskje lite ut, men hvis jeg gjør dette, og litt til, er jeg sikker på at det vil gjøre en forskjell. 

Nå skal forresten jordbær begynne å komme i pappkurver, istedenfor plastkurver, som de har gjort hittil. Bare det er en gledelig nyhet, synes jeg. Og det alene skal visstnok redusere frukt og grønt-avdelingen med omlag 400 tonn plast i året. Applaus! I tillegg stiger plastposeavgiften med 50 øre. Jeg vet at det ikke er mye, men forhåpentligvis er det nok til å redusere salg av plastposer. Vi krysser i hvert fall fingrene for det. Jeg leste også forleden at Kiwi har begynt å tilby papirposer heller enn plastposer. Så det går i det minste framover. Men selv om det går framover, må vi likevel ikke glemme å bidra litt selv også. For som jeg sa, hvis alle gjør noe, kan vi få til mer enn vi tror. 

1 kommentar

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg