du har ikke lyst til å sitte i kassen på kiwi

Foto: samsungprintingsolutions.com

Da jeg gikk på videregående, hørte jeg ofte lærerne mine si «du har ikke lyst til å sitte i kassen på Kiwi». Akkurat som om det var den desidert verste jobben du kunne få her i livet. Det var i hvert fall ikke noe du skulle satse på, for du som alle andre ønsket et bedre liv for deg selv. Du ønsket å bli akademiker. Du ønsket et liv med lange og tunge år på skolebenken, før du skulle vie resten av livet ditt til et yrke du kanskje ikke likte, eller synes var sinnsykt kjedelig. Ja, det ville gjøre deg «rik», så hva så. Det er jo sunt å kjede seg, er det ikke? Dessuten blir man jo så lykkelig av å ha mye penger og greier, ikke sant? 

Jeg er så lei av å bli fortalt dette. At såkalte lavtlønnede jobber ikke er status-verdige. At «de burde vi holde oss lange unna». Til og med lenger enn langt, hvis du klarer det. Men å jobbe i butikk er faktisk ikke bare bare. Det har jeg lært nå, de siste ni månedene jeg har jobbet på Meny. Ja, du tjener kanskje ikke like mye som det du ville gjort dersom du var advokat, eller lege, og lignende, men jeg synes likevel ikke at slike yrker fortjener å bli snakket ned på den måten. Noen må jo få hjulene til å gå rundt i dette samfunnet også. Bare forestill deg en verden uten butikkansatte; ingen dagligvarebutikker, ingen klesbutikker, ingen interiørbutikker, ingen vinmonopol. Ikke en eneste butikk av noe form, utenom nettbutikker så klart. Høres ikke dette veldig stusselig ut? Jeg synes det høres kjempestusselig ut. Det høres ut som et samfunn uten innhold og mening. Det høres fryktelig tomt og kjedelig ut, og skal jeg være helt ærlig med dere, er ikke det et samfunn jeg ønsker å sette føttene mine innenfor. Jeg trives med hvordan ting er nå. Hvor vi kan gå i butikken å handle maten vår, klærne våre, møblene våre, og alt annet vi måtte ønske å bruke pengene våre på. Så jeg er egentlig veldig glad for at vi har mennesker rundt omkring i landet vårt som jobber i butikker, og som trives med det. Til og med i kassen på Kiwi. Fordi det å jobbe i butikk, er faktisk ikke like ille som det lærere og andre akademikere skal ha det til. 

På den annen side, er det ikke alle som er født til å være akademikere. Det er ikke alle som ønsker å sitte særlig lenger på skolebenken etter videregående. 13 år med skole, er mer enn nok for veldig mange. Så at vi skal legge et press på disse unge menneskene, og fortelle dem at de burde slite seg selv ut på skolebenken i minst tre år til, etter videregående, synes jeg er fullstendig unødvendig. Det må da være lov å ikke ville studere også, eller er det helt hull i hodet? Jeg vet ikke med dere, men for min egen del, tenker jeg i det minste at det ikke er så viktig hvor mye jeg tjener, eller hva jeg jobber som, så lenge jeg klarer å betale utgiftene mine og stå på egne bein. I tillegg til å være omringet av mennesker jeg er glad i, som gir meg de gledene jeg trenger for å trives. Det for meg, burde også være akseptabelt.

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg