6 bøker du må lese i sommer

I dag brukte jeg timene etter pappa dro på å gå over med støvkluten inne på soverommet. Det trengtes! Fordi maken til hybelkaniner har jeg ikke sett på lenge. Men da måtte selvfølgelig hyllene tømmes, og der fant jeg visst litt av hvert. Blant annet bøker, som jeg åpenbart har latt støve bort, siden vi flyttet hit. Helt sikkert fordi jeg har lest de fleste av dem. Men det fikk meg til å tenke på at det er mange som elsker å late seg med gode bøker om sommeren, så hvorfor ikke anbefale noen av mine favoritter? Den første boken har jeg ikke fått lest ennå, men den skal visst være veldig veldig god, så jeg tar den likevel med på listen min. 

«En gov bok er som en trampoline for fantasien.
den gir tanken noe å hoppe og sprette på.»
– Tor Åge Bringsværd

📚 6 bøker du burde ta med deg på ferie i sommer 📚

1. Etter deg. Dette er oppfølgeren til boken vi alle falt pladask for, for et par, tre år tilbake; Et helt halvt år. Så dersom du elsket den første, kan jeg garantere deg at du kommer til å elske denne også. Akkurat som i den første boken, følger vi Lou Clark, som overhode ikke har glemt halvåret hun tilbragte med Will Traynor. Det forandret henne nemlig for alltid. Nå kan Lou gripe muligheter hun aldri hadde forestilt seg. Men hun slites mellom fortidens hendelser, nåtidens forpliktelser og valgene hun må ta for fremtiden. En gripende historie om kjærlighetens styrke, og hvordan de valgene vi tar kan forandre våre liv for alltid.

2. Alexander: Skjebnens sønn. Første bok i den storslåtte triologien om Alexander den store. En faktabasert beretning om en erobrer verden aldri tidligere har sett! I boken skildres Alexanders barndom og oppvekst. Den unge mannens tilværelse endrer seg brått når faren hans, Philip II, brutalt snikmyrdes i sin datters bryllup. Alexander inntar tronen som tjueåring og samler på kort tid Hellas hvoretter han innleder felttoget mot det mektige og så langt uovervinnelige Perserriket. Denne boken og de påfølgende, leste jeg mens jeg gikk på ungdomsskolen, og slukte de på no time. Jeg tenker likevel at dette ikke er bøker for hvem som helst, for de er trolig nok ganske tunge å lese. Det er mye man skal holde styr på og huske underveis, men om du synes historie er spennende, er dette bøker jeg absolutt vil anbefale. 

3. Tusen strålende soler. Denne boken leste jeg faktisk mens jeg gikk på Vg1. Vi fikk nemlig i oppgave å analysere en bok, og da valgte jeg å ta for meg denne. Boken følger hovedpersonene Mariam, en uekte datter av en rik forretningsmann, og Laila, som er en mer moderne kvinne fra Kabul. Mariam er kun 15 år når hun blir giftet bort til Rasheed, som er 30 år eldre enn henne. 20 år senere gifter han seg med Laila, som også er 15 på det tidspunktet. I starten kommer ikke kvinnene overens, men får etter hvert et nært vennskap, og bestemmer seg for å prøve å flykte fra ektemannen. 

4. Vær hos meg. En fantastisk, spennende krimbok om Megan, som lever det gode liv i USA. Hun bor i et stort og elegant hus, har dyr bil, to vellykkede barn og en perfekt ektemann. Men om livet hennes virker feilfritt nå, er fortiden full av løgner. Få vet at hun en gang het «Cassie», og tjente til livets opphold som stripper. Men så forsvant en av hennes forbindelser sporløst. Det er sytten år siden. Fremdeles forsøker førstebetjent Broome å løse saken. Hvert år besøker Broome mannens familie, som håper og tror at han skal dukke opp igjen. Da Carlton Flynn blir borte på årsdagen for Greens forsvinning, setter det i gang en kjede av bevegelser. Hemmeligheter alle trodde var begravet for godt, stiger opp til overflaten og viser oss den mørke baksiden av den amerikanske drømmen.

5. Frøken Detektiv: Falske toner. Nok en krimbok, ungdomskrim vel å merke. Jeg vet ikke hva det er med meg og krim, men jeg synes det bare er så spennende med gåter og mysterier. Det er som puslespill for hjernen min, og jeg elsker puslespill. Dette er den tredje boken i den nye Frøken Detektiv serien og følger som alltid Nancy Drew, som stikker nesen sin borti saker hun i utgangspunktet ikke har noe med. Eller som det blir sagt bakpå boken; Når Leslie Simmons, en ung og lovende pianist, plutselig forsvinner sporløst fra sitt hjem, mistenker Nancy at Leslie har blitt kidnappet. Merkelig nok vil ingen, ikke engang Leslies foreldre, innse at hun er borte. Egentlig er Nancy midt oppe i noe annet, nemlig mysteriet om hva hun skulle gi sin far til fødselsdagen – en meget vanskelig sak. Men Leslies forsvinning er tross alt viktigere, og Nancy tar med seg Bess og George og begynner letingen.

6. Jeg forbanner tidenes elv. Egentlig tror jeg nok ikke denne boken er ment for min aldersgruppe, ettersom hovedpersonen er en 37 år gammel, nyskilt mann, men jeg synes nå boken er vel så vakker og spennende for det. Året er 1989, verdens snur, Berlinmuren faller; i løpet av noen intense høstdager følger vi Arvid Jansen. Han skal skilles. Moren hans har fått en kreftdiagnose og reiser brått til Danmark med den gamle fergen Holger Danske. Hun har noe ugjort der. Han føler at han må. Begynnelsen av 70 tallet: Arvid er industriarbeider. Han har proletarisert seg, og morens øyne forspilt sjansen til et annet liv enn livet hun har hatt. En morgen ser han den unge jenta i den blå frakken på en T-banestasjon. De møtes og de møtes igjen; det er bare du og jeg, sier de til hverandre, bare du og jeg. Og så går tiden. 


☀️God boksommer ☀️

1 kommentar

Siste innlegg